Foredrag

 Specielt målrettet skoler og daginstitutioner  

Samtaler med og om børn.

”Børn kommer til verden, men det er ikke en verden de på forhånd kender til. Det er grunden til at barnet stiller mange spørgsmål. Pædagoger lærer og forældre forstår ikke altid spørgsmålet, da spørgsmålet ikke altid stilles med sproget men med handling.

 Slip kreativiteten løs 

Alle mine foredrag handler om at skabe et godt miljø for børn, forældre, pædagoger og lærere. Vi ved alle at institutionerne står med en stor udfordring hvor det kan være vanskeligt at holde fokus på det pædagogiske arbejde. Hvis vi ikke taler om det, er der en stor taber – nemlig børnene. Derfor handler alle mine foredrag om at sætte barnets hverdag i centrum. 

Emner for foredrag: 

 Det gode samarbejde mellem lærere, pædagoger og forældre. 

I de fleste institutioner forløber forældresamarbejdet uden problemer.  Alligevel kan det være en god ide konstant at udfordre samarbejdet så indholdet både i det daglige arbejde og til forældremøder, bliver interessant for begge parter. Samarbejdet, mellem forældre og institution, består i at forældre og personale skal opbygge et værdifællesskab, omkring børn og opdragelse. Der eksisterer med andre ord forskellige normer og værdier vedrørende børn. Opgaven er, når vi taler om forældre samarbejde, at skabe de bedste betingelser for børnene. 

Foredraget vil være et oplæg til hvordan I helt konkret kan arbejde med opbyggelse af et værdi -og interessefællesskab  til de kommende forældremøder . 

Gå Jeres institution efter i sømmene. 

Inklusion er ikke bare et modeord – det er helt centralt i det pædagogiske arbejde. Inklusion skal ikke bare ses som arbejdet med børnene, men som en hel indstilling til arbejdet i institution. Er der kulturelle og strukturelle problemstillinger, der øger eksklusion og dermed modarbejder selve det pædagogiske arbejde. 

Foredraget vil være et oplæg til hvordan I, i institutionen, helt konkret kan arbejde med inklusion, kulturelt, strukturelt og i det direkte møde mellem børn og forældre.  

Samtalen - 'at tale er at ændre' 

Vores måde at forstå verden på, skabes og opretholdes i sociale processer.  Derfor er den måde, vi etablere samtaler, både med til at skabe relationer til hinanden og med til at skabe os selv. Verden og forståelsen af den bliver til i samtalen. Det er sprogets evne til at skabe historier, der har   konsekvenser for det pædagogiske arbejdet.

Foredraget vil være et oplæg til diskussion og gennem praktiske øvelser give helt konkrete ideer til hvordan institutionen kan arbejde med samtalen og sproget.

 Børn og seksualitet  

Der er ingen tvivl om, at børn er nysgerrige–og det på alle områder. De udforsker sociale relationer, de leger med ord og ser på hinanden kroppe.  Af mange grunde står vi stadig, lidt uforstående overfor børns nysgerrighed på det seksuelle område. Med mellemrum dukker temaet ”børns seksualitet” op, både i den offentlige debat, og mellem forældre og pædagoger. En ting er, at børn er interesseret i hinandens kroppe, en anden ting er, hvordan vi voksne kan håndtere, at de har den interesse.  

Foredraget vil være et oplæg til diskussion og helt konkret hvordan institutionen kan arbejde med emnet.